
Van glasbak tot recycler: de keten van verpakkingsglas glashelder uitgelegd
Wat gebeurt er met een glazen potje of flesje nadat je het in de glasbak hebt gegooid? Hoe zorgen we ervoor dat van die scherven weer nieuwe glazen verpakkingen worden gemaakt? En wat mag er eigenlijk wel en niet in de glasbak? Om de antwoorden op deze vragen te vinden, volgde Saskia Sampimon-Versneij van thegreenlist.nl in opdracht van Verpact en Stichting Duurzaam Verpakkingsglas (SDV) het complete recyclingproces, van de glasbak tot de recycler en zelfs tot diep in de glasfabriek. Het resultaat: social media content die consumenten laat zien hoe zij slimmer kunnen omgaan met hun afval.
We doen het niet slecht in Nederland: zo’n 89%* van al het verpakkingsglas belandt netjes in de glasbak. Toch blijft er jaarlijks ruim 65 miljoen kilo achter in het restafval. En dat is zonde, want glas dat niet in de glasbak belandt, wordt verbrand en kan dus niet meer worden gerecycled. Daarnaast gaat er bij het sorteerproces nóg eens 32 miljoen kilo goed glas verloren. Dat komt doordat er regelmatig verkeerd materiaal in de glasbak wordt gegooid. Kapotte wijnglazen bijvoorbeeld, ovenschalen en theekopjes mogen niet in de glasbak. En dat weet lang niet iedereen.
Iets nieuws leren
Saskia, bekend van het duurzame lifestyleplatform thegreenlist.nl, bezocht de glasbak en reisde daarna door naar Maltha Glass Recycling, waar alle scherven binnenkomen en het proces begint dat van bergen gemengd glas zuivere scherven maakt. Ook bezocht ze Ardagh Glass Packaging, de glasfabriek waar van die scherven weer spiksplinternieuwe glazen verpakkingen worden gemaakt. De glas-serie bestaat uit drie video’s die verschijnen op alle socialmedia kanalen van thegreenlist.nl en Verpact. Uit de reacties op de eerste video’s blijkt meteen al dat wat Saskia doet nut heeft: veel volgers geven aan iets nieuws geleerd te hebben over het weggooien van glazen verpakkingen. Verrassend genoeg kwamen juist uit haar eigen, bewuste achterban veel vragen en verbaasde reacties. Want dat alleen verpakkingsglas in de glasbak mag en je ovenschaal of wijnglas níet in de glasbak hoort, wist lang niet iedereen. En wat doe je met kurken, doppen en deksels? Daarover bleek ook veel verwarring te bestaan.
Praktische tips
De reeks video’s over glas is de eerste uit een serie contentproducties waarmee we iedereen in Nederland willen inspireren, informeren en activeren rondom het thema afvalscheiding en recycling. Saskia brengt de verschillende afvalstromen waarmee Verpact zich bezighoudt tot leven. Ze laat stap voor stap zien hoe het inzamel- en verwerkingsproces werkt en hoe afval wordt omgezet in nieuwe grondstoffen. Met praktische tips om afval beter te scheiden en recycling te verbeteren, geeft ze consumenten direct handvatten om het anders te doen. De komende maanden duikt ze in nieuwe verhalen over de recycling van onder andere PMD, papier & karton en hout.
Nieuwsgierig geworden?
Volg Saskia via de sociale mediakanalen van @thegreenlist.nl en @Verpact: