Hergebruik / refill
Voor wie: alle marktdeelnemers
Wanneer: verplichting per 2030

De PPWR stelt de volgende doelen voor hergebruik per 2030:
Transportverpakkingen of primaire verpakkingen gebruikt voor verzending: 100% bij verzending binnen vestigingen van eenzelfde bedrijf of naar andere bedrijven in dezelfde lidstaat, en 40% naar bedrijven in andere EU-lidstaten*
Verzamelverpakkingen om voorraden aan te houden of een distributie-eenheid te vormen: 10%*
Verkoopverpakkingen voor dranken, verkocht door de verstrekker van de gevulde drank: 10%*
De definitie van verkoopverpakking is nieuw, en lijkt zowel primaire verpakkingen als last-minuteverpakkingen te omvatten.
*% op basis van het totaal aantal stuks op de markt gebracht
De volgende spelregels zijn van toepassing:
Dozen van papier/karton zijn uitgezonderd.
Lidstaten mogen strengere maatregelen opleggen als dit nodig is om hun preventiedoelstelling te halen.
Distributeurs, retail en verstrekkers moeten gezamenlijk een systeem van hergebruik of refill inrichten.
Poolsystemen zijn toegestaan, max. 5 deelnemende bedrijven/merken per systeem.
In de verplichting rond verzendverpakkingen zit een mogelijke lock-in opgesloten. Wanneer een bedrijf verzendverpakkingen vervoert naar een ander bedrijf in het buitenland, heeft het een verplichting dat 40% daarvan herbruikbaar moet zijn. Als de buitenlandse ontvanger deze verpakking echter in eigen land verder wil distribueren, heeft dit bedrijf een verplichting van 100% herbruikbaar. Dit maakt dat in de praktijk de oorspronkelijke verzender ook al rekening moet houden met deze doelstelling van 100% hergebruik.
Refill
Einddistributeurs met een verkoopoppervlakte van tenminste 400 m2 streven ernaar om 10% van hun verkoopoppervlakte te besteden aan stations voor navulverpakkingen.
Bring your own en herbruikbaarheid in de HORECA
Vanaf begin 2027 geldt dat de verstrekker die zijn bedrijf heeft in de HORECA-branche en
die warme of koude dranken in take-away-verpakkingen ter beschikking stelt, een systeem heeft dat consumenten in staat stelt om hun eigen beker of kop (“container”) mee te nemen, die ter plekke gevuld kan worden.
die voedsel ter beschikking stelt, dat geschikt is voor directe consumptie vanuit de verpakking en dat normaliter in een take-away-verpakking wordt verstrekt, heeft een systeem dat consumenten in staat stelt om hun eigen bak of schaal (“container”) mee te nemen, die ter plekke gevuld kan worden.
Vanaf 2028 geldt dat de HORECA-onderneming 10% van de verpakkingen voor bovenstaande doeleinden in de vorm van herbruikbare varianten ter beschikking stelt.
De bovenstaande verplichtingen mogen niet tegen hogere prijzen worden aangeboden, of in minder gunstige omstandigheden. De verstrekkers dienen de consumenten bij het verkooppunt via duidelijk leesbare borden of schermen erover te informeren dat zij hun eigen beker, kop, bak of schaal mogen meenemen.
Vanaf begin 2028 geldt voor de bovenstaande bedrijven dat zij consumenten een herbruikbare verpakking moeten aanbieden, binnen een hergebruiksysteem. Ook hierover dienen de verstrekkers de consumenten bij het verkooppunt via duidelijk leesbare borden of schermen erover te informeren dat zij hun eigen beker, kop, bak of schaal mogen meenemen.