
Decennium dialoog – Met Robin Naudin ten Cate
In de zevende ronde van Decennium dialoog gaan we in gesprek met collega Robin. Dit keer niet onze accountmanager Robin, maar bedrijfsjurist Robin Naudin ten Cate. Ook in deze ronde staan we stil bij 10 jaar Afvalfonds Verpakkingen.
Dag Robin, fijn dat je tijd hebt voor een interview. Waar was jij 10 jaar geleden?
Tien jaar geleden woonde en werkte ik in Luxemburg. Ik was toen werkzaam bij een zeer internationaal bedrijf met ongeveer 150 medewerkers, wat ongeveer overeenkomt met de omvang van onze ‘nieuwe’ organisatie, na de integratie met onze uitvoeringsorganisaties. Naar mijn ervaring een erg prettig aantal. Leuk weetje! In Luxemburg maken ze, net als in België, gebruik van de blauwe zak voor het inzamelen van PMD afval.
Wil je jezelf even voorstellen en vertellen waarom je hier bent komen werken?
Inmiddels werk ik 2,5 jaar bij het Afvalfonds. Mijn motivatie om hier als bedrijfsjurist te komen werken was om inhoudelijk breed met juridische zaken bezig te zijn in een toekomstgerichte sector. Mijn functie binnen de Afvalbeheerstructuur (ABS), waar naast het Afvalfonds ook het KIDV, Statiegeld Nederland, Nedvang en Nederland Schoon deel van uitmaken, voldoet in dat opzicht zeker aan mijn verwachtingen. De taken variëren sterk, zowel qua inhoud als in de verscheidenheid aan mensen waarmee ik samenwerk.
Bij de ABS werken we aan een circulaire economie voor verpakkingen. Het is goed dat de overheid hiervoor hoge normen stelt, maar het verpakkende bedrijfsleven, onze achterban, moet deze in de complexe werkelijkheid in de praktijk brengen. In mijn optiek is het een mooie uitdaging om samen met het bedrijfsleven het verschil te maken op een manier dat het kostenefficiënt is. Mijn keuze om hier te werken is dan ook mede ingegeven om, vanuit het bedrijfsleven, impact te hebben op het realiseren van een circulaire economie en hiermee een positieve bijdrage te leveren aan het milieu en klimaat.
Wat maakt jouw werk hier zo leuk?
Wat mijn werk hier zo leuk maakt is de grote variatie in werkzaamheden. Als bedrijfsjurist voor de gehele ABS, doe ik werkzaamheden voor veel verschillende interne en externe klanten. Ik probeer op de hoogte te blijven van wat er speelt in de organisatie. Dat is nu al behoorlijk wat en er komt nog meer regelgeving op het verpakkende bedrijfsleven af.
Na 2,5 jaar leer ik nog volop nieuwe dingen en krijg ik kansen om me te blijven ontwikkelen. Dit komt mede door de voortdurende stroom aan nieuwe wet- en regelgeving, maar ook door betrokken te zijn bij verschillende projecten binnen de ABS.
Op het gebied van circulariteit leer ik veel, maar ook vakinhoudelijk staat de ontwikkeling niet stil. Momenteel volg ik een postacademische juridische opleiding. Ik ben blij dat dit mogelijk is, en het houdt mijn werk uitdagend en interessant.
Wat zijn mijlpalen voor het Afvalfonds en voor jou persoonlijk geweest?
Een mooie mijlpaal was de ondertekening van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) vorig jaar. Dit betekent namelijk dat we weer voor vijf jaar een mandaat hebben van onze achterban voor het uitvoeren van onze wettelijke verplichtingen op een efficiënte manier. Ik ben persoonlijk betrokken geweest bij dit proces, en was daar dus heel blij mee.
Wat zijn jouw verwachtingen voor de komende 5 jaar bij het Afvalfonds?
Ik heb grote verwachtingen voor het Afvalfonds en ik ben blij dat we integreren met onze uitvoeringsorganisaties. Dit brengt namelijk nieuwe kennis, inzichten en natuurlijk nieuwe gezichten met zich mee. Dat is echt nodig, want er komen grote veranderingen op ons af. De Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) gaat aanzienlijke invloed hebben op verpakkingen, de verpakkingenadministratie, regelgeving en projecten en innovaties. Met onze nieuwe organisatie kunnen we hier slagvaardig op inspelen.
Laatste vraag, wat betekent circulariteit voor jou?
Sinds ik bij het Afvalfonds werk, zie ik wat een grote en lastige operatie het is om een circulaire economie te verwezenlijken. Wanneer je er echt op let, besef je hoe zonde het is om grondstoffen slechts eenmaal te gebruiken.
Voorafgaand aan mijn aanstelling hier, heb ik een opleiding gevolgd op het gebied van circulariteit. Daaruit bleek hoe moeilijk het in het algemeen nog is om circulariteit op grotere schaal voor elkaar te krijgen. Bij het Afvalfonds brengen we dit voor verpakkingen wel op grote schaal in de praktijk, en dat met een focus op kosten efficiëntie. Anders is het niet werkbaar. Het streven naar steeds meer circulaire systemen is een mooie uitdaging. Nu ik hier zelf aan bijdraag, voelt dat bijzonder goed.
Hartelijk dank voor het leuke interview Robin! Aan wie geef je het stokje door voor de laatste etappe?
Heel graag gedaan! Voor de laatste etappe geef ik het stokje door aan directeur Hester Klein Lankhorst.
Vanaf 1 januari integreren de vijf organisaties die vallen onder de ABS naar één organisatie. De organisatie krijgt ook een nieuwe naam. Dat betekent dat we nog één keer terugblikken op 10 jaar Afvalfonds.