
Besteding statiegeld van niet ingeleverde statiegeldflesjes
In 2022 werd 58% van alle verkochte kleine plastic statiegeldflesjes ingeleverd. De consument verdient hier een compliment, omdat die binnen anderhalf jaar een flinke gedragsverandering heeft laten zien. Er zit sinds 1 juli 2021 statiegeld op deze kleine flesjes. Uit onderzoek blijkt dat 91% van de Nederlanders bekend is met de 15 cent statiegeld op kleine plastic flessen. Dat is mooi, maar het inleveren moet beter. We weten dat gedragsverandering tijd kost. Extra communicatiecampagnes, het voortdurend herhalen van de boodschap én het uitbreiden van innamepunten moeten het inlevergedrag verder positief beïnvloeden. We beginnen deze week weer met een landelijke campagne.
Het statiegeldsysteem wordt bekostigd door de producenten/importeurs door middel van een zogenaamde producentenbijdrage over de statiegeldverpakkingen. Het statiegeld dat door consumenten is betaald over de niet-ingeleverde flesjes en blikjes blijft binnen stichting Statiegeld Nederland en wordt ook gebruikt om het statiegeldsysteem verder te optimaliseren, nieuwe inname-apparaten aan te schaffen, de uitbreiding van innamepunten en communicatiecampagnes.
We willen dat uiteindelijk alle flesjes en blikjes via het statiegeldsysteem worden ingeleverd. Producenten en importeurs van statiegeldflesjes en blikjes willen het materiaal heel graag terug omdat zij dit materiaal nodig hebben voor nieuwe flesjes en blikjes. Daarnaast hebben we hoge wettelijke inzamelnormen van 85% voor pet en 80% voor blik, via het statiegeldsysteem. Deze normen worden jaarlijks gecontroleerd door de inspectie Leefomgeving en Transport.
Het statiegeldsysteem is dus geen verdienmodel, alle gelden blijven binnen het systeem. Stichting Afvalfonds Verpakkingen en in het verlengde daarvan Stichting Statiegeld Nederland hebben dus ambitieuze doelstellingen en doen er alles aan om deze te behalen. Uiteraard zijn we in de uitvoering erg afhankelijk van het gedrag van de consument. Die moeten we het dan ook zo makkelijk mogelijk maken. Daarom breiden we het huidige aantal innamepunten van 28.000 uit op onder andere scholen, attractieparken en festivals.
De belangrijkste reden waarom statiegeld op blikjes en flesjes is ingevoerd is om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen. De eerste resultaten wijzen erop dat dit al gebeurt. Het is nu zaak om door te pakken en extra maatregelen te nemen die het voor de consument zo makkelijk mogelijk maken om zijn of haar statiegeldverpakkingen op diverse plekken in te leveren zodat we de doelstelling met elkaar kunnen behalen.