Verpact doet mee met pilot statiegeldbeker in Rotterdam
Vanaf 18 maart wordt in Rotterdam een pilot gelanceerd voor herbruikbare bekers, oftewel Statiegeldbekers. Meer dan 30 restaurants, zowel binnen als buiten Rotterdam Centraal Station, nemen deel aan dit project. Deze pilot is het eerste experiment met een collectief retoursysteem voor diverse herbruikbare bekers.
In de pilot kan een herbruikbare beker van de ene deelnemende locatie worden ingeleverd bij een andere, en vice versa. Dit is makkelijker voor de klant, beter voor het milieu en zorgt voor lagere kosten voor alle deelnemers.
Nederland staat aan de Europese top als het gaat om het recyclen van verpakkingen. Verpact wil ervoor zorgen dat ook herbruikbare verpakkingen een succes worden in Nederland en onderzoekt of we deze, met een collectieve aanpak, breder beschikbaar kunnen maken voor de consument.
“De focus van Verpact ligt daarbij op het ontwikkelen van uniforme en gebruiksvriendelijke hergebruikssystemen. Waarbij we ons als eerste richten op herbruikbare koffiebekers. De Statiegeld beker pilot is voor ons een heel mooi project om aan mee te werken. Samen met alle betrokken partijen kunnen we veel leren over een toekomstige bredere invoering”, aldus Hester Klein Lankhorst, voorzitter van het bestuur van Verpact.
Op dit moment doet Verpact onderzoek naar een collectief hergebruiksysteem voor koffiebekers in Nederland, evenals de rol van Verpact daarin. De uitkomsten hiervan zullen in het tweede kwartaal van 2024 in een plan van aanpak worden gepresenteerd. Dit plan is onderdeel van De Plastic Wijzer, waarin doelen worden gesteld om te komen tot 100% circulaire verpakkingen in 2050. De Plastic Wijzer zet ook in op vermindering van eenmalige verpakkingen.
Over de pilot
Deze pilot is een initiatief van Evernew, dat bestaat uit NS, PackBack, Mission Reuse, Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, Transitieagenda Consumptiegoederen en Verpact (voorheen Afvalfonds Verpakkingen). Samen met onze partners hebben we één missie: hergebruik van bekers en maaltijdbakken in de open omgeving makkelijker en efficiënter maken.