Veelgestelde vragen Statiegeld Blik
Algemeen
Het Besluit maatregelen metalen drankverpakkingen dat een wijziging behelst van het Besluit beheer verpakkingen 2014 in verband met het invoeren van statiegeld op metalen drankverpakkingen.
Het maatschappelijke doel van het statiegeldsysteem is om waardevol materiaal gescheiden in te zamelen, zodat het hergebruikt kan worden voor nieuwe blikjes of overige nuttige toepassing. Daarnaast vermindert de maatregel naar verwachting het aandeel blikjes in het zwerfafval aanzienlijk.
De jaarlijkse inzameldoelstelling is vanaf 2024 een inname van 90% van alle +/- 2 miljard in Nederland op de markt gebrachte drankblikjes.
De overheid heeft het minimale statiegeldbedrag voor blikjes vastgesteld op € 0,15.
De sessies staan gepland vanaf april 2022. Neem contact op met info@statiegeldblik.nl indien u een uitnodiging wilt ontvangen.
Start van de landelijke mediacampagne om de consument te informeren over de invoering van statiegeld op blik is nog niet bepaald. Zodra daar meer informatie over bekend is passen wij dit aan.
De overheid heeft geen vaste locaties bepaald. Supermarkten die zijn verenigd in het CBL (alle grotere supermarkt ketens) en een aantal onafhankelijke retailers zullen de blikken via Return Vending Machines (RVM’s) gaan innemen. Daarnaast gaan ook alle vrijwillige inname punten ingezet worden die nu gebruikt worden voor de inname van PET flessen.
Ja
Product
De statiegeldverplichting betreft alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder voor zowel alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdranken) als niet-alcoholhoudende dranken (zoals frisdrank, water, melk en “ready to drink” sap).
De statiegeldverplichting geldt niet voor blikjes met vloeistoffen die niet primair bedoeld zijn om rechtstreeks uit het blik te worden gedronken (zoals limonadesiroop, diksap, soepen of gecondenseerde melk). Deze zijn immers niet direct drinkbaar en vergen een verdere bereiding voordat ze kunnen worden geconsumeerd. Eveneens is de statiegeldverplichting niet van toepassing op (conserven-)blikjes voor niet-vloeistoffen zoals knakworsten, erwten, mais etc.
Uw metalen drankverpakking dient voorzien te zijn van het statiegeldlogo en om een (waarschijnlijk) hogere afdracht te voorkomen een nieuwe EAN-code. U dient uw product verder aan te melden bij de uitvoeringsorganisatie voor statiegeld op blik.
Herkenning, door de RVM, van de barcode maar ook de vorm van het blik zijn de sleutels van het systeem. Bij gedeukte blikjes is er een risico dat de RVM het blik niet herkend
Aanpassing Verpakkingen EAN-code en statiegeldlogo
Statiegeldblikjes zijn voor de consument herkenbaar aan het statiegeldlogo. Het logo moet direct of, in de aanloopfase met een sticker, op het blikje worden aangebracht.
Ja mits er een statiegeld-logo is toegevoegd. Voor het gebruik van een bestaande EAN code zal u wel een hogere statiegeld-afdracht moeten betalen.
Ja. Een blikje kan in Nederland dezelfde EAN-code hebben als in het buitenland. Blikjes die verkocht worden op de Nederlandse markt moeten wel het statiegeldlogo dragen. Het (financiële) risico dat blikjes met een internationale EAN-code in het buitenland worden verkocht en in Nederland worden ingeleverd ligt echter bij de producent. Dit zal naar verwachten een toeslag tot gevolg hebben of aanvullende maatregelen om het financieel risico in te perken. Details zullen later volgen zodra alles bekend is.
Het logo is rechtenvrij te gebruiken. Er kunnen echter beperkingen gelden in andere landen. Het (financiële) risico indien geëxporteerde blikjes in Nederland worden ingeleverd ligt bij de producent.
Nee, het logo mag in alle gewenste kleuren worden afgedrukt, zowel diapositief als -negatief, zolang het maar herkenbaar en leesbaar blijft en in de juiste verhouding zie verder hier.
Nee, zie hier.
Ja het is toegestaan om (b.v. geïmporteerde) blikken te voorzien van een sticker met NL EAN (optioneel) en statiegeld Logo (verplicht)
Ja, dat mag. Basis kleur is zwart/wit maar iedere producent kan het logo aanpassen naar de kleur van zijn etiket. Het moet goed leesbaar zijn, ook indien het label doorzichtig is.
Ja, indien de EAN/GTIN code van een primaire verpakking wordt aangepast dienen ook alle ‘bovenliggende’ codes te worden aangepast, conform de GS1 hiërarchie.
Nee, dit is niet verplicht. Of men dit wel of niet doet is een afweging van de individuele producent.
De vereiste is een 1-dimensionele (gewone) barcode. Additioneel is een QR-code mogelijk voor bijvoorbeeld promotionele doeleinden. Voorschriften zijn hier te vinden.
Nee, dit kan verwarring opleveren bij de RVM machines
Het vermelden van het Groene Punt logo wordt afgeraden in NL.
Kosten en vergoedingen
Statiegeld moet vanaf 31 december 2022 verplicht als onderdeel van de verkoopprijs van het product apart in rekening worden gebracht door de producent/importeur. Het is niet verplicht dit door te belasten aan de consument. Het statiegeld wordt weer terugbetaald als de consument het lege blikje inlevert bij een RVM. Bij vrijwillige innamepunten wordt er niet altijd statiegeld terugbetaald aan de consument (maar wordt het veelal uitbetaald aan een goed doel of aan bijv. een sportvereniging) Een blikje wordt dus niet 15 cent duurder voor de consument, tenzij het flesje niet ingeleverd wordt of wordt ingeleverd bij een vrijwillig inleverpunt. De consumentenprijs is de verantwoordelijkheid van de retailer.
Nee. De tarieven voor 2023 zullen na de zomer worden vastgesteld.
Nee er wordt geen BTW berekend over het statiegeld, het is mede hierom belangrijk dat u het statiegeld apart in rekening brengt.
Vragen over prijzen kunnen wij niet beantwoorden en zijn een kwestie van individuele onderhandelingen tussen leverancier en klant. Producenten/importeurs van statiegeldblikken zijn verplicht om hun klanten in Nederland apart € 0,15 statiegeld in rekening te brengen op alle metalen drankverpakkingen
Webinar vragen
Samples met statiegeld kunnen pas op de markt gebracht worden wanneer het systeem end-2-end gereed is. Datum is nu nog niet bekend.
Als de EAN code van de primaire verpakking wordt gewijzigd moeten alle bovenliggende EAN codes ook worden aangepast.
Ja
Inschrijving bij de statiegeldorganisatie en registratie bij RVM -Leveranciers. Nadere info volgt.
Ja, maar details nog niet bekend.
De barcode kan vaak bij enigszins gedeukte blikken nog worden gelezen.
Dit kan nog niet beantwoord worden.
Unieke barcode maakt het mogelijk om verschil te zien tussen oude en nieuwe verpakkingen (met statiegeld). EANcode zal verticaal geplaatst, maar 180 graden gedraaid zijn i.v.m. scanbaarheid EAN-codes in 6-packs van losse blikken; advies is verticaal, ook in multi packs. Probeer de omverpakking zodanig te maken dat niet een losse consumenten eenheden gescant kan worden.
Omdat deze verpakkingen in het buitenland circuleren en dan kunnen worden ingeleverd in Nederland zonder dat daar statiegeld over is betaald.
Correct
Dat mag, maar indien u verpakkingen in het buitenland worden verkocht zonder statiegeld bestaat de kans op statiegeld-toerisme. Daarvoor geldt de hogere afdracht van statiegeld (de toeslag).
Ja, gebruik van stickers is toegestaan
Indien die code buiten Nederland in gebruik is.
Nee, nog niet.
dit moet nog uitgewerkt worden.
Dat mag u zo lang doen als noodzakelijk.
Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer de transitieperiode begint en hoe lang die zal zijn. Dit zal voor de hele markt gelijk zijn.
Ja, voor alle blikken in NL. Er komen ook inleverpunten in OOH
Dit moet nog bepaald worden.
Ja, dit is wel de bedoeling. Net als bij PET zal o.b.v. werkelijke cijfers een herziening plaats vinden.
Alle GTIN/ EAN's worden uitgegeven door GS1
‘Stichting Afvalfonds Verpakkingen, CBL en FNLI hebben geconcludeerd dat het per 1 april 2023 mogelijk is om landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel gereed te hebben. Een eerdere start zou tot chaos leiden en daarmee een zorgvuldige in- en uitvoering van de wet (het opzetten van een robuust en landelijk statiegeldsysteem voor blik) in de weg staan.
Iedere retailer heeft op dit moment een werkwijze voor de inzameling van PET. Naar verwachting zullen veel retailers dit proces op identieke wijze gaan gebruiken voor blik. De daadwerkelijke uitvoering zal door iedere retailer individueel bekend gemaakt worden aan haar aangesloten supermarkten.
De RVM controleert primair op EAN/ QR en secundair op vorm en gewicht. Er vindt geen controle plaats o.b.v. het logo.
Om praktische redenen. Alle verpakkingen in Nederland zijn voorzien van een EAN -code en kassasystemen en RVM's herkennen deze codes.